Przepis na golonkę z indyka w kapuście kiszonej 📖

Przepis na golonkę z indyka w kapuście kiszonej:

Składniki:
- 1 kg indyka (golonka z przedniej części)
- 1 duża kapusta kiszona
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- ok. 1 l bulionu drobiowego (można użyć gotowego lub przygotować własne)

Przygotowanie:
1. Indyka umyj, osusz i oczyść z ewentualnych zbędnych części.
2. W dużym garnku rozgrzej olej roślinny. Wrzuć do niego indyka i obsmaż z każdej strony, aż stanie się lekko złoty.
3. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i czosnek oraz ziela angielskie i liście laurowe. Duszenie kontynuuj na małym ogniu przez kilka minut, aż cebula zmięknie.
4. Następnie dodaj kapustę kiszoną, wcześniej ją odciskając z nadmiaru zalewy. Dokładnie wymieszaj z mięsem i przyprawami.
5. Wlej bulion tak, aby przykrył mięso i kapustę. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem.
6. Zagotuj zawartość garnka i zmniejsz ogień. Przykryj i dusz golonkę przez około 2-2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
7. Podawaj golonkę z indyka w kapuście kiszonej gorącą, najlepiej z ziemniakami lub chlebem. Smacznego!

Podobne przepisy

golonkę w kiszonej kapuście
golonkę pieczoną w kapuście kiszonej
wołowinę w kapuście kiszonej
żeberka w kiszonej kapuście
karkówkę w kapuście kiszonej