Przepis na golonkę pieczoną w piwie 📖

Składniki:
- 1,5 kg golonki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500 ml piwa jasnego
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki zielonego pieprzu w szklance marynaty
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Golonkę oczyść z nadmiaru tłuszczu i skóry, a następnie umyj i osusz.
2. Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój w kostkę.
3. W dużej misce wymieszaj musztardę, zielony pieprz, sól, paprykę, majeranek, kminek i słodką paprykę.
4. Dodaj cebulę i czosnek do miski z przygotowanymi przyprawami i wymieszaj, tworząc marynatę.
5. Włóż golonkę do marynaty, dokładnie ją obtaczając.
6. Następnie umieść mięso w woreczku spożywczym i wlej piwo.
7. Worek szczelnie zawiąż i umieść go w lodówce na co najmniej 6 godzin (najlepiej na całą noc), aby mięso przeszło wspaniałym smakiem marynaty.
8. Po upływie czasu marynowania, wyjmij golonkę z lodówki i odcedź ją z nadmiaru marynaty.
9. Wkładamy golonkę na głęboką blachę do pieczenia i przykrywamy folią aluminiową.
10. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 3 godziny.
11. Po tym czasie, zdejmujemy folię aluminiową i podwijamy temperaturę do 220°C.
12. Pieczemy golonkę jeszcze przez około 30-40 minut, aby skórka stała się chrupiąca i złocista.
13. Przed podaniem, ostrożnie kroimy golonkę na kawałki i podajemy z ulubionymi dodatkami, na przykład z kapustą kiszoną i pieczonymi ziemniakami.

Smacznego!

Podobne przepisy

białą kiełbasę pieczoną w piwie
golonkę w piwie
golonkę w piwie i miodzie
golonkę wieprzową w piwie
golonkę w kapuście i piwie