Przepis na golonkę wieprzową w piwie 📖
Składniki:- 1,5-2 kg golonki wieprzowej
- pół litra piwa
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- sól
- pieprz
- majeranek
- olej roślinny
Przygotowanie:
1. Golonkę dokładnie umyj i osusz.
2. Cebulę i czosnek obierz, a marchewki umyj i obierz skórkę. Wszystkie składniki pokrój na większe kawałki.
3. Na dużym garnku rozgrzej trochę oleju roślinnego i podsmaż na nim cebulę i czosnek do momentu, aż zmiękną.
4. Dodaj marchewki i podsmażaj je przez kilka minut.
5. Następnie w garnku dodaj całą golonkę i zrumień ją z każdej strony.
6. Gdy mięso będzie już rumiane, zalej je piwem. Dolej tyle wody, aby golonka była przykryta.
7. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i szczyptę majeranku. Całość delikatnie wymieszaj.
8. Przykryj garnek pokrywką i gotuj golonkę na małym ogniu przez około 2-3 godziny lub aż mięso będzie miękkie i soczyste. W międzyczasie od czasu do czasu sprawdzaj poziom płynu i ewentualnie dolej wody.
9. Gdy golonka będzie gotowa, wyjmij ją z garnka i odłóż na talerz.
10. Sos z gotowania golonki przecedź i zagęść za pomocą mąki lub zasmażki.
11. Podawaj golonkę polaną sosem, jako dodatki świetnie pasują pieczone ziemniaki lub kapusta duszona.
Smacznego!