Przepis na golonkę w piwie i miodzie 📖

Składniki:
- 1 golonka wieprzowa
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- 500 ml piwa
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Golonkę umyj i osusz. Następnie przypraw solą i pieprzem z obu stron.
2. Na dużą patelnię wlej odrobinę oleju i podsmaż golonkę z obu stron na złoty kolor.
3. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.
4. Na tym samym patelnię, gdzie smażyłeś golonkę, podsmaż cebulę i czosnek aż staną się miękkie.
5. Do patelni dodaj miód, piwo, liście laurowe i ziarna gorczycy. Całość wymieszaj.
6. Golonkę przenieś do naczynia żaroodpornego i zalej marynatą piwno-miodową.
7. Naczynie z golonką zakryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz w temperaturze 160 stopni przez około 2,5 godziny.
8. Po tym czasie, zdejmij folię aluminiową i podwyższ temperaturę do 200 stopni. Piecz golonkę jeszcze przez 30 minut lub do momentu, aż skórka będzie chrupiąca i złota.
9. Wyjmij golonkę z piekarnika, pokrój ją na porcje i podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z pieczonymi ziemniakami i kapustą.

Smacznego!

Podobne przepisy

golonka w miodzie i piwie
żeberka w piwie i miodzie z piekarnika
golonkę w piwie
dobrą golonkę w piwie
golonkę z indyka w piwie