Przepis na golonkę w kapuście z piekarnika 📖

Przepis na golonkę w kapuście z piekarnika:

Składniki:
- 1 golonka wieprzowa
- 1 główka kapusty włoskiej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu

Wykonanie:
1. Golonkę dokładnie umyj, a następnie osusz. Skórkę na golonce można pokroić w kratkę, aby lepiej wchłonęły się przyprawy.
2. Cebule i czosnek obierz i pokrój w kostkę.
3. W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną cebulę oraz czosnek. Smaż przez kilka minut, aż cebula zmięknie.
4. Do garnka dodaj słodką paprykę, kminek, sól i pieprz. Całość mieszaj przez chwilę, aż przyprawy uwalnią swój aromat.
5. Następnie dodaj golonkę do garnka i obsmaż ją z każdej strony na złoty kolor.
6. Kapustę włoską poszatkuj na cienkie paski. Można też ją wcześniej blanszować przez kilka minut w osolonej wodzie, aby była bardziej miękka.
7. Do garnka z golonką dodaj poszatkowaną kapustę oraz ziele angielskie i ziarna pieprzu. Całość zalej bulionem warzywnym lub wodą.
8. Następnie garnka przykryj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika.
9. Piecz golonkę z kapustą przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
10. Po upływie czasu wyjmij golonkę z piekarnika i odstaw na chwilę do ostygnięcia.
11. Pokrój ją na porcje i podawaj z sosem, który powstał podczas pieczenia, oraz ulubionymi dodatkami, na przykład pieczonymi ziemniakami.

Smacznego!

Podobne przepisy

golonkę na kapuście
golonkę w kapuście
dobrą golonkę w kapuście
golonkę wieprzową w kapuście
golonkę w kiszonej kapuście