Przepis na karkówkę w kapuście kiszonej 📖

Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka pieprzu
- sól, do smaku

Przygotowanie:
1. Karkówkę dokładnie umyj i pokrój na większe kawałki.
2. Cebule obierz i pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę.
3. W dużym garnku rozgrzej smalec. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.
4. Następnie dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę.
5. Dodaj karkówkę do garnka i obsmaż na złoty kolor ze wszystkich stron.
6. Kapustę kiszoną dokładnie odcisnij z zalewy i poszatkuj.
7. Do garnka z mięsem dodaj kapustę, paprykę, kminek, pieprz i sól.
8. Całość dokładnie wymieszaj i przykryj garnkiem. Gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
9. Co jakiś czas sprawdzaj, czy danie nie przypala się do garnka. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, można dodać trochę wody.
10. Po upływie 2 godzin sprawdź, czy mięso jest dobrze ugotowane. Jeśli tak, wyłącz ogień.
11. Karkówkę w kapuście kiszonej podawaj gorącą, najlepiej z ziemniakami lub chlebem.

Smacznego!

Podobne przepisy

karkówkę na kapuście kiszonej
karkówkę pieczona w kapuście kiszonej
żeberka w kiszonej kapuście
wołowinę w kapuście kiszonej
golonkę w kiszonej kapuście