Przepis na golonke w słoikach 📖
Przepis na golonkę w słoikach:Składniki:
- 1 kg golonki wieprzowej
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka kminku
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Golonkę należy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie pokroić ją na kawałki o średniej wielkości.
2. Cebule i czosnek obrać, a następnie posiekać na drobne kawałki.
3. Marchewki obrać i pokroić w plastry.
4. W dużym garnku na rozgrzanym oleju smażyć kawałki golonki z obu stron, aby się zarumieniły.
5. Do garnka dodać posiekaną cebulę oraz czosnek i smażyć razem przez kilka minut, aż cebula się zeszkli.
6. Następnie dodać pokrojone marchewki, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, sól i pieprz. Wszystko razem przemieszać.
7. Całość zalać wodą, tak aby sięgnęła nieco powyżej poziomu składników.
8. Gotować na małym ogniu przez około 2-3 godziny, aż golonka będzie miękka i dobrze się rozpadającą.
9. Po ugotowaniu można zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia.
10. Gdy golonka ostygnie, można ją włożyć do słoików. Należy uważać, aby słoiki były czyste i szczelnie zamknięte.
11. Gotową golonkę w słoikach można przechowywać w lodówce przez około tydzień.
12. Przed podaniem golonkę można podgrzać w piekarniku lub na patelni, aż będzie gorąca i aromatyczna.
13. Można podawać ją na gorąco z ziemniakami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!