Przepis na mizerię w słoikach 📖
Mizeria w słoikach to połączenie tradycyjnego przepisu na mizerię z wygodną formą przechowywania. Oto prosty przepis:Składniki:
- 2 ogórki
- 1 cebula
- 1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Ogórki umyj, obrusz i pokrój w cienkie plastry. Jeśli chcesz, możesz je również starte na tarce o grubych oczkach.
2. Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki.
3. W słoikach ułóż warstwami ogórki i cebulę, delikatnie dociskając, aby zmieściły się wszystkie składniki.
4. Wymieszaj maślankę lub jogurt z posiekanym koperkiem. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
5. Powstałą mieszanką zalej warstwy ogórków i cebuli w słoikach, aż wszystkie składniki będą pokryte płynem.
6. Zakręć słoiki i odstaw je do lodówki na minimum 2-3 godziny (lub nawet przez noc), aby smaki się przegryzły.
Mizerię w słoikach możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni. Gotową mizerię możesz podać jako dodatek do obiadu lub kanapki. Smacznego!