Przepis na golonkę z piekarnika 📖
Przepis na golonkę z piekarnika:Składniki:
- 1,5 kg golonki wieprzowej
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 500 ml bulionu drobiowego
- 100 ml piwa jasnego
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
1. Na początku należy oczyścić i pokroić cebule w kostkę. Marchewki należy obrać i pokroić na talarki, a czosnek posiekać.
2. Następnie należy przygotować marynatę. W misce wymieszaj olej, majeranek, sól, pieprz, czosnek, cebulę, ziele angielskie i liście laurowe.
3. Golonkę dokładnie natrzyj marynatą z obu stron. Odstaw na minimum 2 godziny w lodówce, żeby mięso się dobrze zamarynowało.
4. Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 180°C.
5. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż golonkę z każdej strony na złoty kolor.
6. Odsmażone mięso przełóż do dużego naczynia żaroodpornego.
7. Następnie dodaj do naczynia cebulę i marchewki. Zalej wszystko bulionem drobiowym i piwem.
8. Naczynie z golonką wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 3,5 godziny. Co około pół godziny polewaj golonkę sosem wytworzonym w trakcie pieczenia.
9. Po upływie czasu, sprawdź czy mięso jest miękkie i jeśli tak, wyjmij naczynie z piekarnika.
10. Odstaw golonkę na kilka minut, a następnie kroimy na plasterki i podajemy z sosem.
Smacznego!