Przepis na golonki faszerowane 📖
Składniki:- 4 golonki wieprzowe
- 300 g mielonej wieprzowiny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka majeranku
- Sól i pieprz do smaku
- 2 plasterki boczku
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
1. Golonki dokładnie umyj i osusz.
2. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę przez około 3-4 minuty.
4. Dodaj czosnek i smaż przez kolejne 1-2 minuty.
5. W misce wymieszaj mieloną wieprzowinę z papryką, majerankiem, solą i pieprzem.
6. Golonki naciągnij na mielonkę, starając się wypełnić je równomiernie.
7. Na wierzch każdej golonki połóż plaster boczku.
8. Na rozgrzanej patelni usmaż golonki z każdej strony, aż będą miały złoty kolor.
9. Przełóż golonki do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 1,5-2 godziny w temperaturze 180°C.
10. Co jakiś czas polewaj je własnym sosem, aby były soczyste.
11. Po upływie czasu sprawdź czy mięso jest miękkie, jeśli tak, gotowe!
Smacznego!