Przepis na male golonki 📖

Składniki:
- 4 małe golonki wieprzowe
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziaren jałowca
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 litr bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:
1. Golonki umyj dokładnie pod strumieniem zimnej wody, a następnie osusz ręcznikiem papierowym.
2. Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj.
3. W dużym garnku rozgrzej olej roślinny i smaż cebulę oraz czosnek na średnim ogniu, aż staną się miękkie i lekko złociste.
4. Marchewki obierz, pokrój w plastry i dodaj do garnka z cebulą i czosnkiem. Smaż przez kilka minut, aż marchewki delikatnie zmiękną.
5. Dodaj liście laurowe, ziarna jałowca, sól i pieprz do garnka. Całość dobrze wymieszaj.
6. Umieść golonki na warzywach i wlej bulion warzywny. Powinien on całkowicie pokrywać mięso i warzywa.
7. Zagotuj zawartość garnka, a następnie zmniejsz ogień do minimum. Przykryj garnek pokrywką i gotuj golonki przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie i oddzielane od kości.
8. Po ugotowaniu golonek wyjmij je z garnka i odkręć ogniwo. Do garnka możesz wrzucić np. obrane ziemniaki i gotować do miękkości.
9. Przed podaniem golonki możesz opcjonalnie obsmażyć na patelni, aby skóra była chrupiąca.
10. Podawaj male golonki gorące, najlepiej z sosem pieczarkowym, musztardą i pieczywem. Smacznego!

Podobne przepisy

małe golonki w siatce
golonki w miodzie
galert z golonki
golonki faszerowane
golonki drobiowe