Przepis na golonko indycze 📖
Przepis na golonko indycze:Składniki:
- 1,5 kg golonki z indyka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonej majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Golonkę umyj, osusz i pokrój na porcje.
2. Cebule i czosnek obierz, a następnie pokrój w kostkę. Marchewki obierz i pokrój w plastry.
3. Na dużym garnku rozgrzej olej. Wrzuć do niego pokrojone cebule i czosnek, a następnie duś je przez około 2-3 minuty, aż się zeszklią.
4. Dodaj pokrojoną golonkę do garnka i obsmaż z każdej strony, aż mięso nabierze złocistego koloru.
5. Następnie dodaj do garnka marchewki, liście laurowe, ziele angielskie, suszone majeranku, słodką paprykę, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
6. Zalej całość wodą tak, aby mięso było całkowicie przykryte.
7. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj golonko na małym ogniu przez około 2 godziny. W trakcie gotowania można usunąć ewentualne powstającą pianę.
8. Po upływie czasu sprawdź miękkość mięsa. Jeśli jest odpowiednio miękkie, możesz wyłączyć ogień.
9. Podawaj golonko indycze z ulubionymi dodatkami, na przykład z kapustą kiszoną i pieczywem.
Smacznego!