Przepis na gotowane mięso 📖
Przepis na gotowane mięso:Składniki:
- 500g wybranego mięsa (np. wołowina, wieprzowina, kurczak)
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka/wędzona (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Mięso dokładnie umyj i pokrój w kawałki o średniej wielkości.
2. W dużym garnku zagotuj około 2 litry wody.
3. Dodaj do wrzącej wody mięso, cebulę pokrojoną w ćwiartki, marchewki pokrojone na kawałki, czosnek pokrojony w plasterki, liście laurowe oraz ziarna pieprzu.
4. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i papryką (według preferencji smakowych).
5. Całość gotuj na niewielkim ogniu przez około 1,5-2 godziny. Po tym czasie mięso powinno być miękkie i soczyste.
6. Gotowe mięso wyjmij z wywaru i odcedź.
7. Podawaj mięso jako danie główne, np. z duszoną kapustą, ziemniakami lub ryżem. Możesz również użyć go jako składnik do innych potraw.
Smacznego!