Przepis na gotowane pulpety 📖
Oto przepis na pyszne gotowane pulpety:Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (np. wołowego, wieprzowego lub mieszanki)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- Przyprawy do smaku (np. papryka słodka, bazylia, oregano)
Sposób przygotowania:
1. W misce namocz bułkę tartą w mleku i odstaw na kilka minut, aż bułka wchłonie płyn.
2. W drugiej misce wymieszaj mięso mielone, posiekane cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko oraz namoczoną bułkę tartą. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, majeranek i inne według uznania.
3. Całość dokładnie wyrób rękami, aż składniki dobrze się połączą.
4. Zwilż ręce wodą i formuj z masy mięsnej niewielkie pulpety o średnicy około 3-4 centymetrów.
5. W dużym garnku zagotuj osolioną wodę. Wrzuć delikatnie pulpety i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut.
6. Wyjmij gotowe pulpety z wrzątku, odcedź i podawaj na talerzu z sosem pomidorowym lub innym ulubionym sosem.
Smacznego!