Przepis na gotowanie golonki wieprzowej w szybkowarze 📖
Przepis na gotowanie golonki wieprzowej w szybkowarze:Składniki:
- 1 kg golonki wieprzowej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
1. Golonkę dokładnie umyj, osusz i pokrój na 4-5 cm grube kawałki.
2. Cebule i czosnek obierz, a następnie pokrój w kostkę.
3. Marchewki obierz i pokrój na plastry.
4. W szybkowarze rozgrzej olej.
5. Dodaj pokrojone cebule i czosnek, smaż przez kilka minut aż zmiękną.
6. Pokrojone kawałki golonki dorzuć do cebuli i czosnku, smaż na złoty kolor z każdej strony.
7. Do szybkowara dodaj marchewki, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i majeranek.
8. Całość zalej wodą tak, aby składniki były dobrze przykryte.
9. Zamknij szybkowar i gotuj na wysokim ciśnieniu przez około 1,5 godziny.
10. Po tym czasie, wyłącz gaz i poczekaj aż ciśnienie w szybkowarze opadnie samoistnie.
11. Otwórz szybkowar i przełóż golonkę na talerze. Możesz podać ją z dodatkiem puree ziemniaczanego lub kapusty duszonej.
Smacznego!