Przepis na gotowany udziec z indyka 📖
Składniki:- 1 udziec z indyka
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 średni por
- 1/2 selera
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Udziec z indyka dokładnie oczyść i opłucz. Odsącz z wody.
2. W dużym garnku zagotuj litr wody, wrzuć do niego udziec. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 godziny, aż mięso stanie się miękkie.
3. W międzyczasie obierz i pokrój cebule w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Marchewki, pietruszkę, pora i seler umyj i pokrój w grube plastry.
4. Po upływie 1,5 godziny wyjmij udziec z garnka i odstaw na talerz. W tej samej wodzie, w której gotowało się mięso, ugotuj warzywa (cebula, czosnek, marchew, pietruszka, por i seler) przez około 20 minut, aż staną się miękkie.
5. Do miękkich warzyw dodaj suszony tymianek i sól do smaku. Całość zmiksuj na gładką masę przy pomocy blendera lub blendera ręcznego.
6. Udziec z indyka pokrój na plastry i podawaj z sosem warzywnym.
Smacznego!