Przepis na udziec z indyka gotowany y 📖
Przepis na udziec z indyka gotowany:Składniki:
- 1 udziec z indyka
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka masła
- 1 litr bulionu warzywnego
Instrukcje:
1. Indyka myjemy i osuszamy, następnie przyprawiamy solą.
2. W dużym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż będą miękkie i lekko zeszklone.
3. Dodajemy marchewki, pietruszkę i pora, również pokrojone w kostkę. Smażymy przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
4. Do garnka dodajemy udziec indyka i podsmażamy go z każdej strony, aż będzie lekko zarumieniony.
5. Następnie dodajemy bulion warzywny, liście laurowe, ziele angielskie, tymianek i rozmaryn.
6. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
7. Wyjmujemy udziec indyka z garnka, kroimy na plastry i serwujemy z warzywami oraz sosem z gotującego się bulionu.
Smacznego!