Przepis na greckie souvlaki 📖

Oto przepis na pyszne greckie souvlaki:

Składniki:
- 500g mięsa (np. mięso z piersi kurczaka, mięso wieprzowe, jagnięcina lub wołowina), pokrojone w kostkę
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Sól i pieprz do smaku
- Kilka metalowych szpadli (nawet 8 sztuk)
- Pita lub chleb pitny, na podanie
- Warzywa na grill (np. cebula, papryka, pomidor)
- Sos tzatziki (opcjonalnie, do podania)

Instrukcje:
1. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek, oregano, sól i pieprz, aby przygotować marynatę.
2. Dodaj mięso do misy i dokładnie wymieszaj, aby pokryć je marynatą. Zostaw mięso w misce i pozostaw na co najmniej 1 godzinę w lodówce. Im dłużej marynuje, tym bardziej intensywny będzie smak.
3. Jeśli używasz drewnianych szpadli, namocz je w wodzie przez około 30 minut, aby się nie spaliły. Jeśli używasz metalowych szpadli, ten krok można pominąć.
4. Po wyjęciu mięsa z lodówki, nabijaj kawałki na szpady, pozostawiając trochę miejsca między nimi.
5. Rozgrzej grill lub grill wewnętrzny do wysokiej temperatury. Jeśli nie masz grillu, możesz użyć patelni grillowej.
6. Grilluj szpadle z mięsem, odwracając je co jakiś czas, aż mięso będzie dobrze ugrillowane i lekko zapieczone.
7. W międzyczasie przygotuj inne warzywa na grill. Pokrój w plastry cebulę, paprykę i pomidora. Posmaruj je oliwą z oliwek i grilluj przez kilka minut z każdej strony.
8. Podawaj souvlaki na grillowanym chlebie pitnym lub w pitach. Możesz też dodać grillowane warzywa i sos tzatziki do smaku.

Podobne przepisy

greckie naleśniki
greckie grilla
greckie bifteki
tzatziki greckie
ryby greckie