Przepis na grochówkę krem 📖

Składniki:
- 500 g suszonego grochu
- 200 g boczku
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:
1. Groch zalej wodą i zostaw na noc do namoczenia. Następnie odcedź wodę.
2. W dużym garnku z wrzącą wodą gotuj groch wraz z liśćmi laurowymi przez około 1 godzinę, aż zmięknie.
3. W międzyczasie w osobnym garnku ugotuj ziemniaki, marchewki i pietruszkę, a następnie pokrój je w kostkę.
4. Na patelni podsmaż boczek i cebulę na oleju, aż staną się rumiane.
5. Do garnka z ugotowanym grochem dodaj pokrojone warzywa oraz podsmażony boczek z cebulą.
6. Całość gotuj jeszcze około 30 minut, doprawiając solą i pieprzem według własnego smaku.
7. Na koniec posyp grochówkę posiekaną natką pietruszki.

Gotową grochówkę podawaj gorącą. Smacznego!

Podobne przepisy

grochówkę
dobrą grochówkę
grochówkę bez ziemniaków
grochówkę domową
grochówke wojskową