Przepis na grochówke na wędzonce 📖

Składniki:
- 300g wędzonki
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 2 papryki (czerwona i zielona)
- 2 pomidory
- połowa słoika kiszonych ogórków
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1 płaska łyżeczka mielonej papryki
- 1 płaska łyżeczka ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
1. Wędzonkę pokrój w kostkę, a cebulę, marchewki, ziemniaki, papryki, pomidory i ogórki pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekaj.
2. W garnku rozgrzej olej i podsmażaj wędzonkę, aż stanie się delikatnie złocista.
3. Dodaj cebulę i marchewki, podsmażaj razem przez około 5 minut, aż warzywa będą miękkie.
4. Wsyp mąkę i wymieszaj, aby całość się połączyła.
5. Dodaj papryki, ziemniaki, pomidory i ogórki do garnka. Następnie wlej bulion warzywny.
6. Dodaj mieloną paprykę i ziele angielskie.
7. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż wszystkie składniki zmiękną.
8. Na koniec dopraw grochówkę solą i pieprzem do smaku.
9. Podawaj gorącą, posypaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

żurek na wędzonce
zupa ogórkowa wędzonce
zupę grochową na wędzonce
zupę fasolowa na wędzonce
grochówkę