Przepis na żurek na wędzonce 📖

Przepis na żurek na wędzonce:

Składniki:
- 500g białej kiełbasy wędzonej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200g zakwasu żytniego
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżka suszonej białej kiełbasy
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
1. Kiełbasę, cebulę i czosnek pokrój w kostkę.
2. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim kiełbasę, cebulę i czosnek, aż się zrumienią.
3. Do garnka wlej bulion warzywny, dodaj pokrojoną w kostkę suszoną białą kiełbasę oraz podsmażoną kiełbasę z cebulą i czosnkiem.
4. Zagotuj zawartość garnka, a następnie dodaj zakwas żytni i majeranek.
5. Całość gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż żurek nabierze odpowiedniego smaku.
6. W osobnej misce roztrzep mąkę z trochę zimnej wody, a następnie dodaj do garnka, mieszając cały czas, aby żurek zagęścił się.
7. Dopraw żurek solą i pieprzem do smaku.
8. Podawaj jeszcze gorący, posypywając go świeżą natką pietruszki jako dekoracji.

Smacznego!

Podobne przepisy

grochówke na wędzonce
zupę grochową na wędzonce
zupa ogórkowa wędzonce
zupę fasolowa na wędzonce
żurek fit