Przepis na grochówkę z kiełbasą 📖
Składniki:- 300 g grochu
- 200 g kiełbasy
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 liście laurowe
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
1. Groch wieczorem namoczyć w wodzie.
2. Następnego dnia, groch odcedzić, włożyć do garnka i zalać świeżą wodą.
3. Zetrzeć marchewki i pietruszkę na tarce o grubych oczkach.
4. Cebulę pokroić w kostkę, a ziemniaki w większą kostkę.
5. Kiełbasę pokroić na plastry.
6. Do garnka z grochem dodać pokrojoną kiełbasę, cebulę, startą marchewkę i pietruszkę, liście laurowe oraz przyprawy.
7. Gotować na wolnym ogniu przez około 1,5 - 2 godziny do miękkości grochu.
8. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.
9. W momencie, gdy groch jest już miękki, dodać pokrojone ziemniaki i gotować jeszcze około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
10. Zupę podawać posypaną świeżą natką pietruszki.
Smacznego!