Przepis na grochówkę z łuskanego grochu 📖
Składniki:- 250 g łuskanego grochu
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1/2 kawałka boczku
- 1,5 litra wody
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Groch namocz przez kilka godzin (najlepiej na noc) w letniej wodzie.
2. Po namoczeniu, odcedź groch i opłucz go pod bieżącą wodą.
3. W duzym garnku zagotuj wodę i dodaj groch.
4. Dodaj również obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i marchewki.
5. Wrzuć również ziele angielskie, liście laurowe i boczek.
6. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
7. Gotuj grochówkę na małym ogniu przez około 1,5 - 2 godziny, aż groch i warzywa będą miękkie.
8. W międzyczasie, pozbądź się pływającej na powierzchni piany, skumaj wywar.
9. Po ugotowaniu, usuń ziele angielskie, liście laurowe i kawałki boczku.
10. Można podawać grochówkę samodzielnie lub z dodatkiem kiełbasy.
Smacznego!