Przepis na zupe grochową z grochu łuskanego 📖

Składniki:

- 250g grochu łuskanego
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 pietruszka
- 2 liście laurowe
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
- Szczypta pieprzu
- 2 litry bulionu warzywnego
- Kilka plasterków boczku (opcjonalnie)
- Natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Groch łuskamy i dokładnie płuczemy. Następnie zalewamy go letnią wodą i zostawiamy na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc).

2. W dużym garnku rozgrzewamy olej lub smalec. Dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy, aż zmięknie i zacznie nabierać złocistego koloru.

3. Marchewki, ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę lub plastry i dodajemy do garnka z cebulą. Całość podsmażamy przez około 5 minut.

4. Do garnka dodajemy odcedzony groch oraz liście laurowe, ziele angielskie, ostrą paprykę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.

5. Całość zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy na średnim ogniu przez około 1-1,5 godziny, aż groch całkowicie zmięknie.

6. Jeśli używamy boczku, to smażymy go na patelni, aż będzie chrupiący. Możemy go dodać do gotowej zupy lub podać osobno, np. jako dodatek do potrawy.

7. Zupę blendujemy na gładko lub pozostawiamy w konsystencji zupy z kawałkami warzyw, w zależności od preferencji.

8. Podajemy zupę grochową posypaną natką pietruszki. Smacznego!

Podobne przepisy

zupę grochową bez grochu
grochówkę z łuskanego grochu
grochówkę z grochu łuskanego
zupę grochówkę bez namaczania grochu
zupę grochową z makaronem