Przepis na grochówkę z makaronem 📖

Składniki:
- 250 g grochu łuskanej
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 100 g kiełbasy
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1-2 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- około 150 g makaronu łazanki

Przygotowanie:
1. Groch dokładnie płuczemy i namaczamy przez noc w zimniej wodzie.
2. Następnego dnia, odcedzamy groch i wrzucamy do dużego garnka.
3. Dodajemy do garnka pokrojoną cebulę, marchewki i ziemniaki w kostkę, oraz kiełbasę pokrojoną w plasterki.
4. Zalewamy wszystko wodą tak, aby wszystkie składniki były dobrze przykryte.
5. Dodajemy laur, majeranek, sól i pieprz do smaku.
6. Gotujemy na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż groch będzie miękki.
7. W międzyczasie gotujemy w innym garnku makaron według instrukcji na opakowaniu.
8. Kiedy groch jest gotowy, dodajemy ugotowany makaron do garnka i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
9. Na koniec sprawdzamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
10. Podajemy gorącą grochówkę z makaronem i smacznego!

Podobne przepisy

grochówkę
grochówkę oddaszfartucha
najlepszą grochówkę
grochówke wojskową
grochówkę domową