Przepis na najlepszą grochówkę 📖
Składniki:- 500 g grochu łuskanego
- 200 g boczku
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 2 kiełbasy
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziela angielskie
- sól
- pieprz
- majeranek
- natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Groch najlepiej zamoczyć na kilka godzin lub przez noc w zimnej wodzie.
2. Następnie odcedzić groch, zalać go świeżą wodą i gotować do miękkości. W czasie gotowania usuwamy powstającą pianę.
3. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, aż będzie chrupiący. Następnie odłożyć na bok.
4. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, marchewki i ziemniaki. Dodać przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz.
5. Gdy warzywa będą lekko podsmażone, dodać je do gotującego się grochu.
6. Kiełbasę pokroić na plasterki i wrzucić do gotującego się grochu.
7. Gotować na małym ogniu przez około godzinę, często mieszając, aż wszystkie składniki się połączą i rozejdzie się aromat.
8. Na koniec dodać natkę pietruszki, wymieszać i podawać gorące.
Smacznego!