Przepis na grochówkę z mięsem 📖

Składniki:
- 300g grochu
- 500g mięsa (np. karkówki, boczku lub wieprzowiny)
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do podania

Przygotowanie:
1. Groch zalej zimną wodą i odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedź wodę.
2. Mięso pokrój w kostkę.
3. Cebulę, marchewki, ziemniaki i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę. Por pokrój w półtalarki.
4. W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj pokrojone mięso i smaż je aż zbrązowieje.
5. Dodaj cebulę i smaż przez kilka minut, aż zmięknie.
6. Następnie dodaj marchewki, ziemniaki, pietruszkę oraz por. Smaż wszystko przez kilka minut.
7. Wrzuć namoczonego grochu, liście laurowe i zalej wszystko wodą. Dopraw solą i pieprzem.
8. Gotuj grochówkę na średnim ogniu przez około 1-1,5 godziny, aż groch i warzywa będą miękkie.
9. Przed podaniem usuń liście laurowe. Grochówkę podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

grochówkę
grochówkę bez ziemniaków
grochówkę 50 litrów
grochówke na wędzonce
najlepszą grochówkę