Przepis na grochówkę żołnierską 📖

Składniki:
- 400 g grochu łuskaneo
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 selery naciowe
- 2 ziemniaki
- 200 g boczku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren jałowca
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie 1 kiełbasa wieprzowa

Przygotowanie:
1. Groch namoczyć przez noc w wodzie.
2. Ziemniaki, marchewki i seler obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
3. W rondlu podsmażyć pokrojony boczek. Dodać cebulę i smażyć, aż będzie miękka i lekko złotawa.
4. Dodać marchewki, selera, ziemniaki i groch. Całość zalać wodą tak, aby przykrywała składniki.
5. Dodać liście laurowe, jałowiec, sól i pieprz do smaku. Można również dodać pokrojoną kiełbasę wieprzową.
6. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około 1-2 godziny, aż groch i warzywa będą miękkie.
7. Grochówkę podawać gorącą, najlepiej z dodatkiem kromki chleba.

Smacznego!

Podobne przepisy

grochówkę
grochówkę z mięsem
grochówkę oddaszfartucha
najlepszą grochówkę
grochówke na wędzonce