Przepis na grubą kiełbasę krakowską 📖
Przepis na grubą kiełbasę krakowską:Składniki:
- 2 kg wieprzowiny (mięso bez kości)
- 500 g boczku
- 50 g soli
- 20 g pieprzu
- 10 g czosnku w proszku (opcjonalnie)
- 2 metry kiełbasianego płótna
Wykonanie:
1. Nacieramy mięso solą, pieprzem i czosnkiem w proszku (opcjonalnie) i odstawiamy na 2 godziny, aby się dobrze przegryzło.
2. Boczek siekamy na drobne kawałki i razem z mięsem przekręcamy przez maszynkę do mięsa.
3. Na stół wykładamy oczyszczone kiełbasiane płótno i napełniamy je przygotowanym farszem.
4. Zwijamy płótno wzdłuż, formując kiełbasę grubą.
5. Kiełbasę mocno skręcamy na obu końcach, aby farsz się nie wylewał.
6. Kiełbasę powiesić w chłodnym miejscu na kilka dni, aby się dobrze wydymała.
7. Gotową kiełbasę można podsmażyć na patelni przed podaniem lub gotować w osolonej wodzie przez około 1,5 godziny.
Smacznego!