Przepis na kiełbasę krakowską wędzoną 📖

Przepis na kiełbasę krakowską wędzoną:

Składniki:
- 2 kg wieprzowiny (łopatka lub szynka)
- 60 g soli kamiennej
- 10 g pieprzu
- 5 g czosnku w proszku
- 5 g majeranku
- 5 g cukru
- 4 g kminku
- 2 g kolendry (mielonej)
- 1 g goździków (mielonych)
- 1 g imbiru (mielonego)
- 200 ml zimnej wody

Instrukcje:
1. Mięso dokładnie oczyścić z błon i ścięgien, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.
2. W szerokim naczyniu wymieszać ze sobą wszystkie przyprawy: sól, pieprz, czosnek w proszku, majeranek, cukier, kminek, kolendrę, goździki i imbir.
3. Do przypraw dodać zimną wodę i dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita pasta.
4. Kawałki mięsa zanurzać w przygotowanej marynacie i zostawić w lodówce na około 24 godziny.
5. Po upływie czasu marynowania, kiełbasę można przygotować na dwa sposoby:
- Jeśli posiadasz specjalną maszynkę do mielenia mięsa, przetnij kawałki wieprzowiny dwukrotnie przez maszynkę, używając odpowiedniego sitka.
- Jeśli nie posiadasz maszynki, mięso można posiekać nożem na bardzo drobne kawałki.
6. Gotową masę mięsną włożyć do jelitowej osłonki. Jeśli chcesz mieć kiełbasy pojedyncze, o długości około 15-20 cm, możesz wiązać osłonkę na końcach. Jeśli wolisz dłuższe kiełbasy, nie musisz ich wiązać.
7. Kiełbasy wędzić w specjalnym wędzarniku przez około 4-5 godzin w temperaturze 70-80°C. Możesz użyć drewna owocowego lub dębu do wędzenia, aby nadać kiełbasie aromatyczny smak.
8. Po upływie czasu wędzenia, kiełbasy wystudzić i przechować w chłodnym miejscu.

Gotowa kiełbasa krakowska wędzona jest idealna do podania na kanapki, jako dodatek do dań mięsnych lub do przygotowania tradycyjnego, polskiego obiadu. Smacznego!

Podobne przepisy

kiełbasę krakowską
kiełbasę krakowska wieprzowa
kiełbasę krakowską suchą
grubą kiełbasę krakowską
kiełbasę krakowską parzoną