Przepis na gruzinskie pierozki chinkali 📖
Składniki:- 500 g mąki
- 250 ml wody
- 500 g mielonej wołowiny lub baraniny
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego koriandru
- 1 łyżka ostrej papryki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj ciasto, w misce wymieszaj mąkę z wodą i zagnieć na jednolita, elastyczną kulę. Odstaw na 30 minut.
2. Przygotuj nadzienie, cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj mięso z cebulą, czosnkiem, koriandrem, ostrą papryką, solą i pieprzem.
3. Podziel ciasto na mniejsze kawałki i rozwałkuj na cienkie krążki. Na każdym krążku nałóż łyżkę farszu i zetnij dookoła nadmiar ciasta, tak by pozostała tylko mała kulka na wierzchu pierożka.
4. Gotuj pierożki w osolonej wrzącej wodzie na małym ogniu przez ok 12 minut, aż będą pływać i zrobią się miękkie.
5. Podawaj gorące z sosem z bazylii lub kwaśną śmietaną.
Smacznego!