Przepis na grzybowa 📖
Składniki:- 500g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 litra bulionu jarzynowego lub warzywnego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Grzyby dokładnie oczyść i pokrój w plastry.
2. Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno.
3. W dużym garnku rozgrzej olej i masło, a następnie dodaj cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, aż będą miękkie.
4. Dodaj pokrojone grzyby i smaż je na złoty kolor przez około 10 minut.
5. Wsyp mąkę i energicznie wymieszaj z grzybami. Dzięki temu zagęstnisz zupę.
6. Powoli dodawaj bulion, cały czas mieszając. Doprowadź do wrzenia.
7. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 20-25 minut, aż grzyby będą miękkie i smak bulionu się wchłonie.
8. Dopraw zupę solą, pieprzem oraz suszoną natką pietruszki.
9. Zupę grzybową możesz podawać gorącą z dodatkiem śmietany, natki pietruszki lub podprażonym na patelni chlebem.
Smacznego!