Przepis na zupę grzybową wigilijną 📖

Przepis na zupę grzybową wigilijną:

Składniki:
- 500 g suszonych grzybów (np. borowików)
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 2 litry wody
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz do smaku
- pietruszka liśćmi do dekoracji

Instrukcje:
1. Grzyby moczymy w zimnej wodzie przez 3-4 godziny, a następnie dokładnie płuczemy.
2. W garnku rozgrzewamy olej i masło, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, smażymy aż będą miękkie i złociste.
3. Dodajemy grzyby i dusimy przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
4. Marchewkę, pietruszkę, pora obieramy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do garnka z grzybami i smażymy jeszcze przez kilka minut.
5. Dodajemy wodę do garnka, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy zupę na małym ogniu przez około godzinę.
6. Po tym czasie oddzielamy grzyby od bulionu, a bulion zdobadź wkładając składniki na sicie lub przez gazę. Zostawiamy go na boku.
7. Grzyby siekamy na drobne kawałki.
8. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy przez około minutę, mieszając.
9. Stopniowo dodajemy odcięty bulion i ciągle mieszamy, aby nie powstały grudki.
10. Do zupy dodajemy posiekane grzyby i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
11. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
12. Podajemy zupę wigilijną grzybową posypaną liśćmi pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

wigilijną zupę grzybową
zupa grzybowa wigilijna
zupa grzybowa z makaronem wigilijna
zupę grzybową
ewa gotuje zupę grzybową