Przepis na gulasz drobiowy z boczkiem 📖

Składniki:
- 500 g kawałków mięsa drobiowego (np. kurczaka)
- 200 g boczku
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 papryki czerwone
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mielonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Instrukcje:

1. Mięso drobiowe umyj, osusz i pokrój na nieduże kawałki.

2. Boczek pokrój na cienkie plasterki.

3. Cebule obierz i pokrój w plastry. Czosnek posiekaj.

4. Marchewki obierz i pokrój w kostkę. Papryki oczyść z nasion i białych błon i pokrój w paski.

5. W dużym garnku rozgrzej trochę oleju i podsmaż boczek, aż będzie chrupiący. Przełóż go na talerz, a na pozostałej na patelni tłuszczu obsmaż mięso drobiowe z każdej strony na złoty kolor. Przełóż je również na talerz.

6. Do tego samego garnka dodaj cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, aż cebula zmięknie.

7. Dodaj marchewkę i paprykę i smaż jeszcze przez kilka minut.

8. Dodaj pomidory krojone wraz z sokiem, koncentrat pomidorowy, mieloną paprykę słodką, oregano i tymianek. Dopraw solą i pieprzem.

9. Włóż mięso drobiowe oraz boczek z powrotem do garnka. Dobrze wszystko wymieszaj.

10. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 - 2 godziny, aż mięso będzie miękkie i gulasz nabierze intensywnego smaku.

11. Przed podaniem możesz posypać gulasz posiekanym świeżym koperkiem lub natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

gulasz drobiowy
gulasz drobiowy thermomix
gulasz drobiowy z pieczarkami
gulasz wołowo drobiowy
antrykot drobiowy