Przepis na gulasz wołowo drobiowy 📖

Przepis na gulasz wołowo-drobiowy:

Składniki:
- 500 g wołowiny (np. łopatka lub karkówka)
- 500 g mięsa drobiowego (np. kurczak)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 400 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- Sól i pieprz do smaku
- Świeże zioła do dekoracji (np. natka pietruszki)

Instrukcje:
1. Mięso wołowe i drobiowe pokroić w kostkę o średniej wielkości. W osobnych miseczkach posolić i popieprzyć.

2. Cebulę i czosnek posiekać, marchewkę pokroić w drobną kostkę, a paprykę w paski.

3. W dużym garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę, czosnek i marchewkę. Smażyć, aż cebula się zeszkli.

4. Dodać pokrojone mięso wołowe i smażyć na mocnym ogniu, aż mięso ładnie się zrumieni z każdej strony.

5. Przełożyć mięso do osobnej miski, a do garnka dodać papryki. Smażyć je przez kilka minut, aż stanieją i zmiękną.

6. Dodać koncentrat pomidorowy, mąkę i słodką paprykę. Całość dobrze wymieszać.

7. Powoli wlewać bulion warzywny, ciągle mieszając, aby uniknąć powstania grudek.

8. Włożyć z powrotem mięso do garnka, doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszać.

9. Zagotować gulasz, a następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.

10. Gulasz podawać gorący, posypany świeżymi ziołami. Można podać go z dodatkiem kopytek, klusek lub kaszy.

Smacznego!

Podobne przepisy

rosół wołowo drobiowy
gulasz wołowo wieprzowy
gulasz drobiowy
gulasz drobiowy z boczkiem
gulasz drobiowy z pieczarkami