Przepis na gulasz madziarski 📖
Przepis na gulasz madziarski:Składniki:
- 500g wołowiny (np. łopatka)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- 2 pomidory
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki mielonego kminek
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 2 łyżki oleju
- 500ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka octu winnego
Instrukcje:
1. Wołowinę pokrój na niewielkie kawałki.
2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
3. Papryki oczyść z nasion i pokrój w paski.
4. Pomidory sparz, obierz ze skóry i posiekaj na małe kawałki.
5. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek i smaż, aż będą miękkie.
6. Dodaj mięso i smaż na złoty kolor.
7. Dodaj słodką i ostrą paprykę, kminku, kolendrę, sól i pieprz, i dokładnie wymieszaj.
8. Następnie dodaj papryki i pomidory.
9. Zalej wszystko bulionem, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
10. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z octem winnym, a następnie dodaj do gulaszu.
11. Podgrzewaj jeszcze przez kilka minut, aby zagęścić sos.
12. Gulasz podawaj gorący, najlepiej z dodatkiem kopytek lub klusków śląskich. Smacznego!