Przepis na gulasz na patelni 📖

Przepis na gulasz na patelni:

Składniki:
- 500g wołowiny, pokrojonej w kostkę
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 marchewki, pokrojone w plastry
- 1 papryka czerwona, pokrojona w paski
- 400g pomidorów, pokrojonych w kostkę
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonego słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki, posiekana (opcjonalnie, do podania)

Instrukcje:
1. W dużym garnku lub patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną wołowinę i smaż, aż mięso będzie brązowe ze wszystkich stron.
2. Dodaj cebulę i czosnek do mięsa. Smaż przez około 5 minut, aż cebula będzie miękka i lekko zrumieniona.
3. Dodaj marchewki i paprykę. Smaż przez kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
4. Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, kminek, majeranek, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.
5. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj gulasz przez około 1,5-2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień na minimalny poziom, aby utrzymać delikatne wrzenie.
6. Gulasz będzie gotowy, gdy mięso będzie miękkie i soczyste. Sprawdź, czy mięso jest wystarczająco miękkie, możesz również spróbować gulasz i doprawić do smaku, jeśli jest taka potrzeba.
7. Podawaj gorący gulasz na talerzach, posypany posiekaną natką pietruszki. Możesz go podać z kaszą, ziemniakami lub świeżym pieczywem.

Smacznego!

Podobne przepisy

frytki na patelni
frytki z patelni
dorsza na patelni
mielone na patelni
makarony z patelni