Przepis na gulasz po węgiersku 📖

Składniki:
- 800 g wołowiny (np. łopatka)
- 2 cebule
- 2 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (opcjonalnie)
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki oliwy
- 500 ml bulionu wołowego
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Wołowinę pokrój w kostkę o grubości około 2 cm.
2. Cebule obierz i pokrój w kostkę, papryki także pokrój w paski.
3. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę do czasu, aż zmięknie i zacznie się lekko rumienić.
4. Dodaj wołowinę i smaż na mocnym ogniu przez około 5 minut, aż mięso się zarumieni.
5. Dodaj słodką i ostrą paprykę, mieszaj przez chwilę, aż mięso będzie równomiernie pokryte przyprawami.
6. Przesyp mąkę na patelnię i dobrze wymieszaj, tak aby mięso zostało obsypane.
7. Następnie dodaj paprykę i czosnek, smaż przez kolejne 2-3 minuty.
8. Zmniejsz ogień, dodaj bulion i doprowadź wszystko do wrzenia.
9. Przykryj patelnię i gotuj gulasz na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny lub aż mięso będzie miękkie i soczyste.
10. Przed podaniem dopraw gulasz solą i pieprzem do smaku.
11. Serwuj z kluskami śląskimi, makaronem lub pieczywem.

Smacznego!

Podobne przepisy

gulasz po węgiersku z pieczarkami
gulasz po węgiersku z plackami
gulasz do placka po węgiersku
gulasz do placków po węgiersku
gulasz wołowy po węgiersku