Przepis na gulasz wołowy po węgiersku 📖

Składniki:
- 600 g wołowiny (cielęcina lub jagnięcina też będą dobre)
- 2 cebule
- 3 papryki
- 2 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka ostrej papryki (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka gorczycy
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny
- 500 ml bulionu wołowego

Przygotowanie:
1. Mięso pokrój na kawałki o grubości 2-3 cm i posól je. W garnku, na średnim ogniu, rozgrzej olej i obsmaż mięso ze wszystkich stron, aż się zrumieni. Następnie wyjmij je z garnka i odłóż na bok.
2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno, a papryki i pomidory pokrój w paski.
3. W tym samym garnku, na średnim ogniu, podsmaż cebulę i czosnek, aż będą miękkie i lekko złociste.
4. Dodaj do cebuli mieszankę słodkiej i ostrej papryki oraz kminek i gorczycę. Mieszaj przez minutę, aby aromaty się uwolniły.
5. Włóż paprykę i pomidory. Duś przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
6. Wróć do garnka smażoną wcześniej wołowinę. Dodaj liście laurowe i wlej bulion wołowy. Doprowadź do zagotowania.
7. Po zagotowaniu, zmniejsz ogień do minimum, przykryj garnek pokrywką i dusz gulasz przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste. Sprawdzaj co jakiś czas, czy jest wystarczająco dużo płynu i ewentualnie dodawaj więcej wody lub bulionu.
8. Gdy gulasz jest gotowy, dopraw go solą i pieprzem do smaku.
9. Gulasz wołowy po węgiersku najlepiej smakuje podany z kluseczkami (np. knedlami) lub zasmażanymi ziemniakami.

Smacznego!

Podobne przepisy

gulasz wołowy do placków po węgiersku
gulasz po węgiersku
gulasz do placka po węgiersku
gulasz na placek po węgiersku
gulasz po węgiersku z plackami