Przepis na gulasz segedyński 📖

Składniki:
- 500 g wołowiny
- 2 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka mielonego kumina
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (opcjonalnie)
- 400 g pomidorów z puszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 400 ml bulionu wołowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. Wołowinę pokrój na nieduże kawałki, a cebulę oraz czosnek posiekaj drobno.
2. Podsmaż cebulę i czosnek na oleju roślinnym w dużym garnku, aż zmiękną i lekko się zeszklą.
3. Dodaj do garnka mielone kumin razem z papryką w proszku oraz (opcjonalnie) ostrą paprykę. Całość smaż przez około 2-3 minuty, aż przyprawy uwalnią aromat.
4. Dodaj kawałki wołowiny i smaż je na dużym ogniu przez kilka minut, aż się zarumienią.
5. Pokrój papryki na paseczki i dorzuć je do garnka razem z pomidorami z puszki oraz koncentratem pomidorowym.
6. Wlej bulion wołowy do garnka, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie i aromatyczne.
7. Pod koniec gotowania dopraw gulasz solą i pieprzem do smaku.
8. Gulasz segedyński podawaj gorący, najlepiej z dodatkiem kwaśnej śmietany i świeżo posiekanej natki pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

no gulasz
gulasz fit
gulasz
gulasz na patelni
najprostszy gulasz