Przepis na gulasz szybki 📖
Oto prosty przepis na szybki gulasz:Składniki:
- 500g mięsa (wołowina, wieprzowina lub drobiowe),
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- 1 papryka,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 łyżeczka suszonej herbaty,
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego,
- Sól i pieprz do smaku,
- Olej do smażenia.
Instrukcje:
1. Mięso pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj drobno, a marchewkę oraz paprykę pokrój w paseczki.
2. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, podsmażaj aż zmiękną.
3. Dodaj mięso i smaż je na złoty kolor ze wszystkich stron.
4. Posyp mąką i papryką, wymieszaj dokładnie.
5. Dodaj marchewkę, paprykę i bulion, doprowadź do wrzenia.
6. Zmniejsz ogień, dodaj suszoną herbatę, dopraw solą oraz pieprzem, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż mięso stanie się miękkie i soczyste.
7. Jeśli gulasz jest zbyt gęsty, możesz dodać trochę wody lub bulionu.
8. Podawaj gorący, najlepiej z kluskami lub ziemniakami.
Smacznego!