Przepis na szybki gulasz wieprzowy 📖

Oto szybki przepis na gulasz wieprzowy:

Składniki:
- 500g wieprzowiny (np. łopatka, karkówka)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- 2 średnie marchewki
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka ostrej papryki (opcjonalnie, jeśli lubisz pikantne)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła do dekoracji (np. natka pietruszki)

Instrukcje:

1. Wieprzowinę pokrój na nieduże kawałki, cebulę i czosnek posiekaj, a papryki i marchewki pokrój w paski.

2. Na dużą patelnię, na średnim ogniu, dodaj olej i podsmaż cebulę z czosnkiem, aż staną się miękkie i lekko złociste.

3. Dodaj wieprzowinę i smaż przez kilka minut, aż mięso będzie delikatnie zrumienione.

4. Dodaj słodką i ostrą paprykę oraz koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj, aby mięso zostało pokryte przyprawami.

5. Dodaj pokrojoną paprykę i marchewkę do mięsa. Smaż jeszcze przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie.

6. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez około 45-60 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste.

7. Przed podaniem sprawdź i dopraw danie solą i pieprzem według własnego smaku.

8. Gulasz podawaj na gorąco, posypany świeżymi ziołami i najlepiej z dodatkiem klusków lub pieczywa, które świetnie będą chłonąć aromatyczną rozgrzewającą mieszankę smaków.

Smacznego!

Podobne przepisy

gulasz wieprzowy
gulasz wieprzowy z karkówki
gulasz wieprzowy knorr
gulasz wieprzowy z jabłkami
gulasz wieprzowy keto