Przepis na szybki gulasz wieprzowy 📖
Oto szybki przepis na gulasz wieprzowy:Składniki:
- 500g wieprzowiny (np. łopatka, karkówka)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- 2 średnie marchewki
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka ostrej papryki (opcjonalnie, jeśli lubisz pikantne)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła do dekoracji (np. natka pietruszki)
Instrukcje:
1. Wieprzowinę pokrój na nieduże kawałki, cebulę i czosnek posiekaj, a papryki i marchewki pokrój w paski.
2. Na dużą patelnię, na średnim ogniu, dodaj olej i podsmaż cebulę z czosnkiem, aż staną się miękkie i lekko złociste.
3. Dodaj wieprzowinę i smaż przez kilka minut, aż mięso będzie delikatnie zrumienione.
4. Dodaj słodką i ostrą paprykę oraz koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj, aby mięso zostało pokryte przyprawami.
5. Dodaj pokrojoną paprykę i marchewkę do mięsa. Smaż jeszcze przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie.
6. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez około 45-60 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
7. Przed podaniem sprawdź i dopraw danie solą i pieprzem według własnego smaku.
8. Gulasz podawaj na gorąco, posypany świeżymi ziołami i najlepiej z dodatkiem klusków lub pieczywa, które świetnie będą chłonąć aromatyczną rozgrzewającą mieszankę smaków.
Smacznego!