Przepis na gulasz warzywny 📖

Składniki:
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 pietruszka
- 1 selera naciowego
- 1 papryka czerwona
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Cebule, marchewki, ziemniaki, pietruszkę, selera i paprykę pokrój w kostkę.
2. Na dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim posiekaną cebulę oraz czosnek.
3. Dodaj przygotowane warzywa i podduś je przez kilka minut.
4. Następnie dodaj pokrojone pomidory i smaż chwilę, aż zmiękną.
5. Dodaj słodką paprykę, tymianek, majeranek oraz bulion warzywny.
6. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
7. Przed podaniem dopraw gulasz solą i pieprzem do smaku.

Gulasz warzywny możesz podawać samodzielnie, jako lekki obiad lub kolację. Możesz też podać go jako dodatek do ryżu czy kaszy. Smacznego!

Podobne przepisy

gulasz mięsno-warzywny
sos warzywny
rosół warzywny
chłodnik warzywny
pasztet warzywny