Przepis na tradycyjny gulasz wieprzowy 📖
Oto przepis na tradycyjny gulasz wieprzowy:Składniki:
- 800g wieprzowiny (np. łopatka, karkówka) pokrojonej w kostkę
- 2 cebule, drobno posiekane
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 papryki czerwone, pokrojone w paski
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki papryki w proszku (ostra lub słodka, według preferencji)
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 500 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka kminku
- 2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
- natka pietruszki, posiekana (do dekoracji)
Przygotowanie:
1. Na dużym garnku lub rondlu rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek, i smaż, aż będą miękkie i lekko zeszklone.
2. Dodaj papryki i smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
3. Dodaj wieprzowinę do garnka i smaż, aż zbrązowieje ze wszystkich stron.
4. W misce wymieszaj paprykę w proszku, sól, pieprz i mąkę. Posyp mięso tą mieszanką, dokładnie mieszając, aby równomiernie pokryć mięso.
5. Zmniejsz ogień i dodaj bulion, liście laurowe i kminek. Delikatnie wymieszaj i zagotuj.
6. Następnie przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 do 2 godzin, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
7. Jeśli chcesz, aby sos był bardziej kremowy, dodaj śmietanę pod koniec gotowania i delikatnie wymieszaj.
8. Sprawdź, czy gulasz jest dobrze doprawiony solą i pieprzem, a jeśli potrzebujesz, dodaj więcej do smaku.
9. Podawaj gorący gulasz wieprzowy posypany posiekaną natką pietruszki, jako dodatek do klusek lub ziemniaków.
Smacznego!