Przepis na gulasz wieprzowy dietetyczny 📖
Oto przepis na dietetyczny gulasz wieprzowy:Składniki:
- 500g chudego mięsa wieprzowego (np. polędwicy)
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 1 zielona papryka, pokrojona w paski
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka mąki pszenna
- 500ml bulionu warzywnego (bez dodatku glutaminianu)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 liść laurowy
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki, posiekana (do posypania)
Sposób przygotowania:
1. Mięso wieprzowe pokrój na małe kawałki.
2. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę wraz z czosnkiem.
3. Dodaj pokrojone mięso i obsmaż je z każdej strony, aż zacznie się rumienić.
4. Do mięsa dodaj marchewkę, papryki i mieszaj przez kilka minut.
5. Następnie posyp mąką pszenną i smaż przez chwilę, aż się zeszkli.
6. Wlej bulion warzywny, dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, majeranek, liść laurowy, sól i pieprz.
7. Całość gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 1-1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
8. Gulasz można podawać posypany posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!