Przepis na gulasz wieprzowy z ryżem 📖
Składniki:- 500g wieprzowiny (np. łopatka lub żebro)
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 400ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej papryki chili
- sól i pieprz do smaku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 250g ryżu
Sposób przygotowania:
1. Wieprzowinę pokrój na mniejsze kawałki.
2. Cebulę, marchewki, czosnek i papryki pokrój w kostkę.
3. Na dużym garnku rozgrzej olej roślinny i dodaj pokrojoną cebulę oraz czosnek. Smaż przez kilka minut, aż cebula zmięknie.
4. Dodaj pokrojoną marchewkę i papryki, smaż przez kolejne kilka minut.
5. Dodaj wieprzowinę i smaż aż mięso się zarumieni.
6. Wsyp koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i paprykę chili. Dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły.
7. Dodaj bulion drobiowy, liście laurowe i suszone oregano. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
8. Duś gulasz na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
9. W międzyczasie gotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
10. Gulasz wieprzowy podawaj gorący, wraz z ugotowanym ryżem.
Smacznego!