Przepis na gulasz wieprzowy z papryką 📖

Składniki:
- 800g wieprzowiny (np. łopatka)
- 2 cebule
- 3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej (opcjonalnie)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 500ml bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego kminku
- opcjonalnie: śmietana do podania

Przygotowanie:
1. Wieprzowinę pokrój w kostkę o wymiarach około 2-3 cm.
2. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę.
3. Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
4. Na dużym rondlu rozgrzej olej roślinny. Dodaj pokrojoną wieprzowinę i obsmaż ją z każdej strony, aż nabierze złocistego koloru. Następnie wyjmij mięso z rondla i odłóż na osobną talerz.
5. W tym samym rondlu, na pozostałym tłuszczu, zeszklij cebulę. Dodaj posiekany czosnek i paprykę. Smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
6. Dodaj do warzyw paprykę słodką oraz ostrą (jeśli lubisz pikantne) i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.
7. Powoli wlej bulion warzywny, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Doprowadź do wrzenia.
8. Dodaj smażoną wieprzowinę do sosu paprykowego, delikatnie wymieszaj.
9. Przykryj rondel pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso stanie się miękkie i soczyste.
10. Na koniec dopraw gulasz solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem, aby nadać mu odpowiedni smak.
11. Gotowy gulasz możesz podawać z kluskami, ziemniakami, kaszą lub chrupiącym pieczywem. Opcjonalnie, możesz dodać łyżkę śmietany do każdej porcji gulaszu przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

gulasz wieprzowy z marchewką i papryką
gulasz wieprzowy z papryka i pieczarkami
gulasz wieprzowy z pieczarkami i papryką
gulasz wieprzowy
gulasz wołowy z papryką