Przepis na gulasz wieprzowy oddaszfartucha 📖

Składniki:
- 1 kg wieprzowego mięsa (np. łopatka)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- 2 papryki (czerwona i zielona)
- 3-4 pomidory
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka ostrej papryki (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Instrukcje:

1. Mięso pokrój na małe kawałki. Cebulę i czosnek posiekaj drobno, marchewki i papryki pokrój w paseczki, a pomidory – w kostkę.

2. W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć cebulę oraz czosnek. Smaż przez kilka minut, aż cebula zmięknie i nabierze złotego koloru.

3. Dodaj mięso i smaż na mocnym ogniu, aż ładnie się zrumieni.

4. Następnie dodaj marchewki i papryki. Smaż jeszcze przez kilka minut, aż warzywa trochę zmiękną.

5. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj z mięsem oraz warzywami.

6. Wlej bulion i dodaj pomidory, słodką paprykę oraz przyprawy (majeranek, tymianek, oregano).

7. Dopraw gulasz solą i pieprzem.

8. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i dusz gulasz na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie i rozpływające się w ustach. Co jakiś czas warto sprawdzić, czy gulasz nie potrzebuje więcej płynu (w razie potrzeby, dodaj jeszcze trochę bulionu, aby nie przypalił się do garnka).

9. Po upływie tego czasu gulasz jest gotowy do podania. Możesz podać go z kluskami śląskimi, ziemniakami lub kaszą. Smacznego!

Podobne przepisy

gulasz oddaszfartucha
gulasz wieprzowy
gulasz wieprzowy z cukinia
gulasz wieprzowy z grzybami
gulasz wieprzowy keto