Przepis na gulasz wieprzowy z jarzynami 📖

Składniki:
- 500 g wieprzowego mięsa (np. łopatka)
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mała selera
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Mięso pokroić w kostkę o średniej wielkości. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i pokroić w plasterki.
2. W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć, aż się zeszkli.
3. Mięso dodać do garnka i obsmażyć z każdej strony na złoty kolor.
4. Następnie dodać marchewkę, pietruszkę, seler i czosnek. Wszystko razem podsmażać przez kilka minut.
5. Dodaj mąkę i koncentrat pomidorowy, wymieszać wszystko ze sobą.
6. Powoli dolać bulion, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek.
7. Dodać liście laurowe, paprykę w proszku oraz sól i pieprz do smaku.
8. Przykryć garnek pokrywką i gotować na małym ogniu przez około 1,5 - 2 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
9. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody lub bulionu podczas gotowania.
10. Gulasz podawać z kluskami, ziemniakami lub pieczywem. Smacznego!

Podobne przepisy

gulasz wieprzowy
gulasz wieprzowy z ryżem
tradycyjny gulasz wieprzowy
gulasz wieprzowy keto
tani gulasz wieprzowy