Przepis na gulasz wieprzowy ze schabu 📖

Składniki:
- 1 kg wieprzowego schabu
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 papryki czerwone
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500 ml bulionu warzywnego
- 250 ml czerwonego wina
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Schab pokrój w kostkę o średnich kawałkach. Posól i popieprz mięso.
2. Cebule, czosnek, marchewki i papryki pokrój w drobną kostkę.
3. Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony, aż nabierze złotego koloru. Wyłóż na talerz.
4. Na tej samej patelni usmaż cebulę, czosnek i marchewkę, aż lekko się zeszklą.
5. Dodaj paprykę i smaż razem przez kilka minut.
6. Do warzyw dodaj koncentrat pomidorowy i smaż przez chwilę, aż się przypali.
7. Następnie dodaj słodką i ostrą paprykę, mieszaj przez chwilę.
8. Powoli, ciągle mieszając, dodawaj wino, a następnie bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia, a potem zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
9. Dodaj schab, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
10. W miseczce rozrob mąkę z odrobiną wody i dodaj do gulaszu, mieszając aż sos zgęstnieje.
11. Dopraw gulasz solą i pieprzem do smaku.
12. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z kaszą, ziemniakami lub pieczywem.

Smacznego!

Podobne przepisy

gulasz ze schabu bez kości
gulasz wieprzowy
gulasz wieprzowy ze śmietaną
gulasz wieprzowy ze śliwkami
smaczny gulasz wieprzowy